Rosół z kluseczkami z ryżu

(8 porcji)

6–8 szklanek rosołu
na kluseczki: 12 dag ryżu (1/2 szklanki), 1 łyżka masła lub innego tłuszczu,
1 łyżka tartej bułki, 2 jajka, 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżka rodzynek sułtanek

Ryż wypłukać kilkakrotnie, zalać wodą na centymetr powyżej poziomu ryżu i ugotować. Wyłożyć ryż do ostygnięcia. Tartą bułkę podsmażyć w maśle, dodać do ryżu wraz ze startą skórką cytrynową i siekanymi migdałami oraz wymytymi rodzynkami i jajkami. Wymieszać masę dokładnie, dodać do smaku sól i cukier. Rosół zagotować. ?yżką formować podłużne kluseczki i wrzucać na wrzący rosół. Wyjmować łyżką cedzakową, kiedy wypłyną. Podawać w wazie kluski wraz z rosołem.