Rosół z grzybkiem z mąki

(4–6 porcji)

4–5 szklanek rosołu
1 szklanka rozdrobnionego kalafiora
na grzybek: 12 dag (6 łyżek) sklarowanego masła lub smalcu wytopionego
z gęsi, 6 jaj, 5–6 łyżek mąki
do smażenia grzybka: łyżeczka oleju, oliwy lub sklarowanego masła

Utrzeć masło lub smalec z 4 żółtkami i 2 całymi jajami, dodać mąkę, wymieszać. Z pozostałych białek ubić sztywną pianę i ostrożnie dodać do ciasta.
Na sporej patelni rozgrzać łyżeczkę tłuszczu i wylać na nią ciasto. Smażyć pod przykryciem, aż do uzyskania na jednej stronie ciemnozłotego koloru, po czym przewrócić ostrożnie na drugą stronę i znów zrumienić.
Rosołem zalać kalafior, gotować 15 minut, po czym przecedzić.
Z usmażonego grzybka wycinać foremkami do ciastek różne kształty lub pokroić w kostkę. Zalać wrzącym rosołem. Podawać w filiżankach.