Rosół z ciastem

(4 porcje)

4 szklanki rosołu
1 szklanka pokrajanego surowego kalafiora
kilka pokrojonych szparagów i trochę innych sezonowych warzyw, dobranych w zależności od pory roku
2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
na ciasto: 2–3 jajka, 1 łyżeczka cukru, szczypta utartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, 2–3 łyżeczki mąki

Warzywa umieścić w szerokim garnku, zalać rosołem i gotować do miękkości, na koniec wsypać siekaną pietruszkę. Żółtka wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową, solą oraz mąką. Ubić sztywną pianę z białek. Pianę wylać na wierzch ciasta. Nie mieszać, aż całe ciasto się ugotuje. Gdyby kipiało z garnka – zgarniać na powrót łyżką. Nalewać do talerzy rosół z porcją ugotowanego ciasta.