Rosół „chiński”

(6 porcji)
75 – 80 dag mięsa wołowego z kością, skrzydło dużego kurczaka, porcja włoszczyzny z kapustą, listek laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, jabłko, 8 szklanek wody, surowy por, 2 zmielone ziarnka pieprzu, na czubek łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 ostrej papryki
„czuszki „ lub cayenne, natka pietruszki.
1. Ugotować rosół z podanych składników.
2. Dla uzyskania oryginalnego smaku pod koniec gotowania Chińczycy dodają do rosołu jakiś owoc, często jest to ananas, który można zastąpić jabłkiem startym na tarce jarzynowej o małych otworach.
3. Dla aromatu dodać drobno pokrojony por oraz przyprawy: imbir, ostrą paprykę, pieprz i na końcu – drobno posiekaną natkę pietruszki. Można także wrzucić kawałki ananasa z kompotu, jednak bez słodkiej zalewy.