Ratatouille, czyli letnia mieszanka jarzynowa

(6 porcji)
Cukinia lub kabaczek wagi ok. 3/4 kg, 2 papryki, 5 pomidorów, 2 cebule, 2 marchwie, por, olej, pieprz, majeranek, oregano, sól, 2 ząbki czosnku.
1. Umytą cukinię obrać ze skóry, rozciąć na pół, i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, paprykę oczyścić z nasion i pokroić również w kostkę, cebulę pokroić w krążki, marchew w talarki, por pokroić w cienkie paski.
2. Krótkie smażenie na oleju pokrojonych jarzyn rozpoczynać od papryki i marchewki jako najtwardszych składników dania, następnie w kolejności dodawać cebulę, por, cukinię i w końcu sparzone i obrane ze skórki pomidory , 2 roztarte z solą ząbki czosnku.
3. Do rondla z usmażonymi krótko jarzynami dolać szklankę wody, dodać przyprawy, dusić pod przykryciem 10 min.
Danie jarzynowe, jakim jest ratatouille można łatwo przekształcić w obiadowe danie jarzynowo-mięsne dodając pokrojone w plasterki parówki lub pokrojoną w kostkę wędlinę. Podawać z ryżem.