Ratafia

po 1/2 kg malin, wiśni, moreli, brzoskwiń, renklod i węgierek, po 1/4 kg czarnych porzeczek, czarnych jagód i poziomek, 1 kg gruszek, 1 pomarańcza, 1 cytryna, 10 dag rodzynek, 1 1/2 kg cukru, 2 l spirytusu

Do wielkiego (10-litrowego) słoja wsypywać w miarę dojrzewania owoce. Z wiśni, moreli, śliwek, brzoskwiń i renklod pousuwać pestki, a z gruszek nasiona. Cytrusy przed dodaniem do słoja polać wrzątkiem. Rodzynki namoczyć, odcedzić i wrzucić do słoja. Każdą porcję owoców przesypywać 10-15 dag cukru i dolewać 200 ml spirytusu. Macerować miesiąc od wrzucenia ostatniej porcji owoców. Zalewę zlać, owoce odcisnąć. Przelać do butelek i odstawić na pół roku.