Purée kasztanowe do pieczonego mięsa

(6 porcji)

1 puszka kasztanów, 1 duży seler lub dwa mniejsze, 1 szklanka rosołu warzywnego z kostki, 1 nieduży liść laurowy, 2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, 1 łyżka masła

Odsączyć kasztany z zalewy. Zagotować rosół z liściem laurowym, dodać kasztany i gotować je 4–5 minut, po czym wyjąć łyżką durszlakową. w tym samym wywarze ugotować pokrojonego na drobne kawałki selera. Kiedy seler będzie miękki, wywar odlać, ale pozostawić do ewentualnego dalszego użytku. Liść laurowy usunąć. Kasztany i selera zmiksować ręcznym mikserem. w rondlu rozpuścić masło, dodać purée i w miarę potrzeby śmietanę, doprawić pieprzem i solą. Kiedy purée nieco się zagęści, posypać wierzch siekanym szczypiorem. Podawać albo jako danie wegetariańskie, albo jako dodatek do pieczeni wieprzowej lub innych mięs.