Pulpety z wątróbki na sposób wiedeński

(4–6 porcji)

15 dag cielęcej lub kurzej wątróbki
1 cebula
2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
1 jajko
sól
1 łyżeczka siekanego szczypiorku
2 czerstwe bułki
1 szklanka tartej bułki
do gotowania: 2 szklanki bulionu z kostki

Wątróbkę posiekać (lub zmielić w maszynce do mięsa) wraz z cebulą. Wymieszać masę z jajkiem, solą i szczypiorkiem. Namoczyć bułki w wodzie, wycisnąć, rozetrzeć na jednorodną masę, dodać do wątróbki i dosypując tartą bułkę, przygotować dość gęste ciasto. Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego.
Gotować we wrzącym bulionie.
Pulpety są doskonałe do wszelkich zup gotowanych na mięsie lub jako dodatek do mięs.