Pulpety z suszonego dorsza

30 dag sztokfisza, 25 dag kartofli, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, posiekana natka pietruszki, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, 4 jaja, sól, świeżo zmielony pieprz, oliwa z oliwek

Sztokfisza moczyć przez dobę, trzykrotnie zmieniając w tym czasie wodę. Następnie gotować rybę 10 minut we wrzątku. Wyjąć, trochę ostudzić, zdjąć skórę i wyfiletować. Mięso przepuścić przez maszynkę. Kartofle po dokładnym umyciu ugotować w mundurkach, zdjąć z nich skórkę i ugnieść. Obrany czosnek i cebulę drobno posiekać i zmieszać w misce z przyprawami, posiekaną natką pietruszki i kartoflami. Dodać zmielonego dorsza i dokładnie wymieszać. Wbić jajka, posolić, posypać pieprzem
i wyrobić na jednolitą masę. Łyżką (maczaną za każdym razem w lodowatej wodzie) nabierać jednakowe porcje, formować z nich pulpety, wrzucać je do rozgrzanej oliwy i obsmażać ze wszystkich stron. Można podawać na zimno jako przekąskę lub na gorąco jako danie główne.