Pstrągi w maśle

(6 porcji)
6 pstrągów, 1/2 kostki zamrożonego masła, białko, sól.
Na sos, : 4 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, koperek, sól.
1. Pstrągi sprawić, odkroić głowę, płetwy, zostawić tylko ogon, umyć i nasolić.
2. Pstrągi układać („na waleta”) w żaroodpornym półmisku rozpłaszczone, brzuchem do dołu.
3. Na grzbiecie każdej ryby zrobić po trzy nacięcia (nacinając kręgosłup) i włożyć w nie po plasterku masła.
4. Ułożone pstrągi polać lub lepiej za pomocą pędzla posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec aż zrumienią się, ok. 30 min. Podczas pieczenia polewać roztapiającym się masłem.
Można pstrągi podać z ziemniakami z wody, doskonale smakują też z zimnym sosem koperkowym, zrobionym z podanych składników.