Przypkowska zupa cebulowa (polska)

1 1/2 l chudego rosołu wołowego, 6 dużych słodkich cebul, 6 kromek żytniego, ciemnego chleba razowego, 40 g masła, gałka muszkatołowa, imbir, goŸdziki, pieprz, sól, curry
na ciasteczka: 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 40 g drożdży, 250 g masła, 1 jajko do smarowania,
2 łyżeczki bardzo drobno zmielonego kminku, sól do smaku

Cebule w cienkich plastrach przysmażyć na maśle na złoto, kromki chleba zaś osobno przysmażyć na chrupko, pokruszyć i razem z cebulą rozgotować w rosole. Przetrzeć wszystko przez gęste sito, dodać korzeni do smaku i – o ile w trakcie ostygło – podgrzać przed podaniem w głębokich czarkach z kruchymi ciasteczkami.
Ciasto ugnieść wraz ze zmielonym kminkiem i formować paluszki grubości palca.