Przekąska z batatów

2 spore bataty, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka cukru, 1 puszka ananasa w krążkach, 6 połówek orzechów pekan, skórka starta
z 1/2 pomarańczy, 1/2 łyżeczki soli

Bataty nakłuć czubkiem noża, ułożyć na blaszce w piekarniku i piec około godziny. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, przeciąć wzdłuż na połówki, wydrążyć miąższ łyżeczką i odłożyć go do salaterki. Skórki batatów z pozostawioną cieniutką obwódką miąższu umieścić na blaszce do pieczenia. Odsączone z zalewy ananasy, olej, cukier, skórkę pomarańczową i sól zmiksować. Masą napełnić wydrążone skórki batatów. Zapiekać co najmniej kwadrans w temperaturze 150–160? C. Orzechy pekan posiekać, posypać nimi wierzch batatów i jeszcze raz wstawić do piekarnika na 5 minut. Podawać tę przekąskę gorącą.