Przegrzebki zapiekane ze szparagami
(4 porcje)
1/2 kg przegrzebków, 1 pęczek (1/2 kg) zielonych szparagów,
1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej, 1 łyżka soku pomarańczowego, 2 łyżki masła, sól, pieprz
Przygotować 4 spore arkusze (30 x 30 cm) pergaminu lub grubszej folii aluminiowej. Obrać i blanszować przez minutę w lekko osolonej wodzie szparagi. Masło wymieszać dokładnie z sokiem i skórką pomarańczową oraz solą i pieprzem. Na każdym arkusiku ułożyć równe ilości przegrzebków i szparagów, dodać masło. Zawinąć każdą paczuszkę dokładnie, aby
w czasie pieczenia nie wypływał sos. Zapiekać w nagrzanym do 180? C piekarniku, aż paczuszki spęcznieją. Po mniej więcej 10 minutach danie jest gotowe. Ostrożnie otworzyć paczuszki (uwaga: gorąca para!) i od razu podawać.