Przegrzebki z trzema ziołami

(4 porcje)

ok. 50 dag mięsa przegrzebków (z ikrą lub bez), 1 niecała półkilowa paczka makaronu włoskiego wstążki, 2–3 łyżki oliwy
na sos: po 1/2 szklanki mięty i zielonej pietruszki, 2 łyżki wytrawnego białego wina, 4–5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka odsączonych z zalewy kaparów, 5 czarnych oliwek bez pestek, cienko skrojona skórka z całej cytryny, sól, pieprz

Nastawić wodę na makaron. Wymieszać składniki sosu: do ziół dodać posiekane oliwki i kapary, wino i oliwę, sól i pieprz oraz startą z cytryny skórkę. Ugotować makaron. Rozgrzać 2–3 łyżki oliwy i obsmażać na niej na rumiano ze wszystkich stron przegrzebki, mniej więcej przez 6 minut. Makaron odcedzić, wyłożyć na niego przegrzebki, polać sosem i od razu podawać.