Portugalska zupa z kamienia (sopa de pedra)

(6 porcji)

6 średnich ziemniaków, 2 pomidory, 1 spora marchew,
1 wieprzowa nóżka lub mała golonka, 2 cebule, 2 duże ząbki czosnku, 2 plasterki wędzonego boczku, 2 kiełbaski chorizo, 3 łyżki siekanych listków kolendry, 1 puszka (50 dag) konserwowej czerwonej fasoli, 1 liść laurowy, sól, pieprz

Nóżkę lub golonkę gotować przez 10 minut, po czym odcedzić. Do wieprzowiny dodać czosnek, kiełbaski, plastry boczku, przekrojoną na połówki cebulę, liść laurowy, odcedzoną z zalewy fasolę. Zalać 6 szklankami wody. Gotować 45 minut. Wyjąć z zupy mięsa i liść laurowy oraz cebulę
i czosnek. Fasolę z wywarem zmiksować. Mięso pokroić na drobne kawałki, kiełbasę na plasterki. Połączyć z zupą. Pomidory obrać ze skórki, wycisnąć z nich sok z ziarnami, pozostały miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy pomidory i ziemniaki, gotować 20–25 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem, dodać siekaną kolendrę. Podawać zupę bardzo gorącą.