Pomidory z jajkiem

(6 porcji)
6 średniej wielkości jędrnych pomidorów, 6 jajek, sól, pieprz, łyżka masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki lebiodki lub ziół prowansalskich.
1. Pomidory umyć, ściąć im czubki i wydrążyć nasiona. Można te części pomidorów wykorzystać do sosu lub dodać do zupy czy innej potrawy.
2. Wnętrze pomidorów lekko posolić i posypać ziołami.
3. Do każdego pomidora wbić po jednym jajku, posolić, posypać pieprzem i resztą ziół.
4. Napełnione pomidory ustawić na wysmarowanej masłem lub margaryną blasze i piec w średnio nagrzanym piekarniku(160-170 st C) , aż jajka się zetną. W zbyt wysokiej temperaturze pomidory stracą formę.
Nadziewane pomidory są znakomitą a przy tym efektowną przystawką.