Pomidory… suszone

1 paczka suszonych pomidorów, ocet winny, oliwa z oliwek, oregano, sól, pieprz ziarnisty, czosnek

Doprowadzić do wrzenia roztwór octu winnego i wody w proporcji
3/4 octu i „mało” wody. Ocet może być z wina czerwonego lub białego. Następnie wrzucić pomidory, gotować około 5–6 minut, po czym wyjąć i dokładnie rozłożyć na szmatce, żeby się wysuszyły. Po upływie około 30–40 minut włożyć je do słoików: warstwami, zalewając oliwą, dokładając oregano, soli, pieprzu w ziarenkach i, jeśli kto lubi, ząbki czosnku. Powinny zostać całkiem zalane (ostatnia warstwa musi być zanurzona w oliwie). Przed spożyciem należy trzymać je w słoikach co najmniej miesiąc.
Jeśli się je z góry przeznacza do szybkiego zjedzenia (do 2–3 miesięcy), roztwór do gotowania może zawierać więcej wody, a mniej octu. Jeśli natomiast mają być przechowywane dłużej, proporcje należy zmienić, aby pomidory lepiej się zakonserwowały.