Polędwica z sezamem

(4 porcje)

50 dag wołowiny, pęczek (50 dag) świeżych szparagów lub słoik konserwowych, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju,
1/2 szklanki rosołu wołowego z kostki, 1 łyżeczka mielonego imbiru, sól, 4 łyżki ziaren sezamowych
na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 4 łyżki wytrawnego wina, 1/2 szklanki rosołu wołowego z kostki, na koniec łyżeczki sosu tabasco, 1 łyżka mąki kukurydzianej

Uprażyć sezam na suchej patelni. Pokroić polędwicę w cienkie paski, obrać szparagi (konserwowe odsączyć) i podzielić je na 2–3 części. Przygotować marynatę, mieszając wszystkie jej składniki i dodając do niej pokrojone mięso. Odstawić na 15 minut. Zagrzać głęboką patelnię i obsmażyć na niej mięso, dodając także marynatę. Kiedy mięso zbrązowieje, odłożyć
w ciepłym miejscu. w głębokiej patelni obsmażać na oleju 2 minuty szparagi, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso oraz pozostały rosół i, ciągle mieszając, gotować wszystko razem przez 5 minut od zagotowania. Posypać sezamem, wymieszać i podawać z makaronem chińskim, ryżem lub pieczywem.