Płonące naleśniki
(6 porcji)
Na naleśniki :1 1/2 szklanki mleka,2 jajka, szklanka mąki ,kilka łyżek wody mineralnej z gazem ,łyżka oliwy do smarowania patelni.
Na nadzienie: 15 dag orzechów łuskanych, 6 łyżek miodu.
Polewa czekoladowa według przepisu Mazurek Marysi, kieliszek koniaku, garść rodzynków.
1. Przygotować naleśniki mieszając starannie wszzystkie składniki i smażąc je na posmarowanej oliwą patelni.
2. Orzechy zemleć na miazgę.
3. Każdy naleśnik posmarować miodem, posypać łyżeczką mielonych orzechów i złożyć na czworo.
4. Nadziane naleśniki ułożyć na żaroodpornym półmisku.
5. Przygotować polewę czekoladową (patrz przepis Mazurek Marysi”) i zalać nią naleśniki ,posypać naleśniki rodzynkami.
6. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15 min.
7. Po wyjęciu z piekarnika, polać koniakiem i podpalić, płonące podawać na stół.