Placki ziemniaczane z niespodzianką (około 15 placków)

6 dużych ziemniaków, 2 jajka, 2 łyżki mąki, szczypta soli, 2 łyżki smalcu lub 4 łyżki oleju

Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce lub poprzekrawać i dokładnie rozdrobnić w malakserze. Dodać pozostałe składniki, przy czym można dodać osobno żółtka i pianę z białek, ale nie jest to konieczne. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć placki wielkości dłoni, dość cienkie, tak aby były chrupiące. Jeżeli w domu zostało trochę mięsa z drobiu czy pieczeni, można je wykorzystać do przyrządzenia nadziewanych placków ziemniaczanych. Upiec placki o średnicy całej patelni, po czym wypełnić je nadzieniem. Nadzienie przygotować następująco: na łyżce oleju poddusić ząbek czosnku, drobno posiekaną cebulę, kawałeczki mięsa, trochę przecieru pomidorowego, ostrej i słodkiej papryki do smaku i wymieszać.