Placek ze śliwkami
2/3 kostki masła lub margaryny, 3 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki wrocławskiej, szklanka mąki krupczatki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, sok z 1/2 cytryny, łyżka śmietany, cukier waniliowy, 2 paczki śliwek mrożonych lub 1 kg świeżych, łyżka masła do wysmarowania dużej blachy i łyżka tartej bułki.
1. Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać proszek do pieczenia.
2. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę.
3. Masło lub margarynę rozpuścić i razem z utartymi jajkami dodać do mąki.
4. Wyrobić ciasto dodając śmietanę i sok z cytryny.
5. Zagniecione ciasto włożyć w woreczku plastikowym do lodówki na 1/2 godz.
6. liwki opłukać, osuszyć, wybrać pestki nie do końca przecinając śliwki wzdłuż.
7. Ciasto rozłożyć na posmarowanej i posypanej tartą bułką blaszce na grubość 1 cm i następnie układać śliwki (skórką do ciasta).
8. Piec ok. 1 godz. w gorącym piekarniku (ok. 200? C). Zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.