Placek wodny
3 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
6 jaj
6 łyżek masła
1 szklanka cukru
5 dag drożdży
10 dag rodzynek
1 łyżka startej skórki cytrynowej
szczypta cynamonu
do posmarowania wierzchu ciasta: 1 jajko
do posypania: 2 łyżki siekanych migdałów
do posmarowania foremki: 1 łyżka oliwy
Wymieszać mąkę z jajami, rozprowadzonymi w odrobinie mleka drożdżami, rozpuszczonym w gorącym mleku masłem i częścią cukru. Wymieszane składniki zawinąć luno w czystą ściereczkę i zanurzyć w zimnej wodzie. Kiedy pakunek z wyrośniętym ciastem wypłynie na wierzch, wyjąć je na stolnicę, dodać pozostały cukier, rodzynki, skórkę i cynamon. Uformować placek i posmarować go jajkiem. Piec około 40 minut w wysmarowanej oliwą foremce w temperaturze 180°C. Spróbować patyczkiem: jeśli będzie suchy, ciasto jest upieczone.