Pizza dla gości

(8 porcji)
Ciasto: 4 szklanki mąki, szklanka śmietany, 25 dag masła lub margaryny, 3 dag drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oleju lub oliwy. Nadzienie: 20 dag ostrego żółtego sera, pasta pomidorowa, 2 cebule, 20 dag pieczarek, kiełbasa szynkowa, majeranek, oregano, pieprz, sól.
1. Masło lub margarynę roztopić, ostudzić, dodać śmietanę, drożdże, sól i cukier i pozostawić na 10 min. w ciepłym miejscu.
2. Gdy drożdże „ruszą się”, dodać mąkę i dobrze wyrobić ciasto, na końcu uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
3. Blachę posmarować olejem, ułożyć na niej rozwałkowane równo ciasto.
4. Ciasto posmarować pastą pomidorową, a następnie ułożyć pokrojoną w talarki i podsmażoną cebulę, pieczarki, kiełbasę, przyprawy i tarty ser. Zapiec w dość ciepłym piekarniku.
Do ułożenia na pizzy można użyć także : pieczonego mięsa, grzybów, różnych gatunków kiełbas, szynki z tłuszczem ,filetów anchois lub innych ryb z puszki.