Pilaw uzbecki

40 dag baraniny bez kości, 3 szklanki ryżu, 5 średnich cebul, 4 marchewki, sól, pieprz, sadło baranie

Mięso pokroić na małe kawałki i obsmażyć w silnie rozgrzanym tłuszczu. Dodać 4 drobno pokrojone cebule oraz obrane, umyte i starte na tarce o dużych oczkach marchewki, po czym smażyć nadal aż do zrumienienia cebuli. Następnie zalać wrzątkiem, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Wypłukany i odcedzony ryż wsypać do naczynia z mięsem. Wyrównać powierzchnię ryżu i gotować, aż wchłonie on całą wodę. Trzonkiem drewnianej łyżki zrobić w ryżu kilka otworów i wlać do nich po łyżce wrzątku. Szczelnie przykryć naczynie i włożyć na 20 minut do gorącego piekarnika. Wyłożyć pilaw na półmisek, posypać drobno posiekaną cebulą i podawać.