Pikle dyniowe

ok. 1 1/2 kg dyni, 4 twarde pomidory, 3 twarde gruszki,
2 cytryny, 1 ostra papryczka, po 1 łyżce: gorczycy w ziarnach i pieprzu ziarnistego, 1 1/2 szklanki octu winnego, 1 kłącze imbiru, 30 dag cukru, sól, niegazowana woda mineralna

Cytryny umyć i pokroić w plasterki. Imbir obrać i drobno pokroić. Obrać dynię, usunąć pestki i pokroić w spore kostki. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić jak pomidory. Do pół szklanki octu dodać cukier, przyprawy i zagotować. Dodać drugą porcję octu, włożyć pokrojone warzywa i owoce. Gotować godzinę na słabym ogniu. Jeśli płyn nie przykrywa wszystkiego, uzupełniać go wodą. Gorącą marynatę przekładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia dnem do góry.