Pikantne krewetki
12 surowych krewetek tygrysich, 2 łyżeczki papryki,
2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki tymianku,
1 łyżeczka gorczycy w proszku, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka cayenne, 3 łyżeczki oliwy, 2 łyżeczki soku z limonek, 5 limonek
Obciąć głowy i nóżki krewetek. Naciąć głęboko każdą skorupkę na grzbiecie i usunąć czarny przewód pokarmowy. Dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Osączyć na papierowym ręczniku. Przyprawy wymieszać z oliwą, sokiem z limonek i polać tą marynatą krewetki. Zachować pozostały płyn oraz ten ściekający z krewetek. Nadziać krewetki na szpadki i odłożyć na godzinę do lodówki. Na rozgrzanym grillu położyć aluminiową tackę i ułożyć na niej krewetki. Piec 10 minut, obracając szpadki i polewając marynatą. Podawać ozdobione ćwiartkami limonek.