Pierś indycza z ziemniakami

(5-6 porcji)
1 kg piersi indyczej ,1 kg ziemniaków, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, kilka plasterków słoniny, 2 ziarnka jałowca, sól, kminek.
1. Pierś indyczą posypać lekko potłuczonym jałowcem i solą , obłożyć cienkimi plasterkami słoniny i włożyć do dużej brytfanny.
2. Ziemniaki obrać i pokrojone na ćwiartki położyć obok piersi indyczej, posypując je kminkiem i solą, dodać plaster słoniny pokrojonej w kostkę.
3. Brytfannę niezbyt szczelnie okrytą folią aluminiową wstawić do piekarnika i piec ok. 2 godz. na średnim ogniu, co jakiś czas mieszać ziemniaki, tak aby opiekły się ze wszystkich stron.
4. Gdy pierś indycza nabierze złocistego koloru i będzie miękka , wraz z częścią sosu przełożyć ją do innego naczynia, polać winem .
5. Podawać koniecznie z borówkami albo z cykorią lub zieloną sałatą z sosem winegret. Jest to wyśmienite danie na uroczysty obiad rodzinny.