Piernik

3 szklanki mąki pszennej, 11/2 szklanki cukru, ? kg miodu, 1/2 kostki masła, 3 jaja, 3 łyżki oliwy, 1 szklanka mleka,
1 kopiasta łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka zmielonych goŸdzików, 1/2 startej gałki muszkatołowej, bakalie do smaku

Połączyć szklankę mąki, miód, cukier i masło, po czym gotować w garnku mieszając, aż masa osiągnie lekko złotawy kolor. Odstawić i powoli dodawać mleko, bez przerwy mieszając. Dodać przyprawy i sodę oraz żółtka na przemian z mąką. Na koniec włożyć ubitą pianę z białek, wymieszać masę delikatnie i wlać ją do formy (potrzebne 2 średniej wielkości) wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180? C około 45 minut.