Pieczeń wołowa zawijana, z grzybami lub pieczarkami
(6 porcji)
70 dag wołowiny bez kości, cebula, sok cytrynowy, olej lub margaryna albo masło, po kawałku marchwi, pietruszki, selera, pomidor.
Nadzienie: 4 dag grzybów suszonych lub 15 dag pieczarek, łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej, natka pietruszki, 2 cebule, jajo, łyżka śmietany, plaster słoniny, sól, pieprz.
1. Mocno rozbity płat mięsa skropić sokiem cytrynowym. (Mięso można włożyć w worek plastikowy, wówczas mięso nie będzie pryskać) .
2. Przygotować nadzienie: ugotowane grzyby lub usmażone pieczarki zemleć razem ze słoniną.
3. Na patelni usmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę i wrzucić do niej masę grzybową, dodać garść usiekanej natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, łyżkę śmietany i na końcu wbić jajko.
4. Wszystko dobrze wymieszać, posmarować mięso nadzieniem i ciasno zwinąć, a następnie obwiązać sznurkiem.
5. Zwinięty walec mięsa obrumienić na oleju z każdej strony, włożyć pokrajane drobno warzywa, podlać pozostałym wywarem z grzybów lub wodą, przykryć pokrywką i dusić 1/2 godziny. Następnie włożyć do piekarnika i piec pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Tak przyrządzona pieczeń nadaje się wyśmienicie na niedzielny obiad. Podawać z buraczkami i kluskami kładzionymi.