Pieczeń wołowa z ogórkami

kawałek ładnie uformowanej pieczeni wołowej
2 marchwie
1 pietruszka
1 seler
1 por
1 cebula
2 łyżki smalcu wołowego lub gęsiego
1 łyżka mąki
1 cebula
sól
pieprz
2 goŸdziki
3 duże kiszone ogórki
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka cukru
Pieczeń wołową włożyć do brytfanny, obłożyć pokrojonymi w paseczki warzywami, zalać szklanką wody, posolić i dusić, w razie potrzeby dolewając kolejną szklankę wody.
Tłuszcz rozpuścić, dodać posiekaną cebulę, zasmażyć ją nie rumieniąc i dodać mąkę. Wlać do zasmażki sos spod pieczeni i całość zagotować. Dodać sól, pieprz, goŸdziki i pokrojone w plasterki ogórki. Po ponownym zagotowaniu polać sosem pieczeń i jeszcze raz wszystko razem zagotować.