Pieczeń po żydowsku
1/2 kg zmielonej cielęciny
10 dag szpiku lub tłuszczu cielęcego
1 czerstwa bułka
1 cebula
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
kawałek skórki cytrynowej
3 żółtka
2 łyżki wołowego smalcu lub oliwy
1/2 szklanki rosołu
1/2 szklanki wina (jakiegokolwiek)
Namoczyć bułkę, wycisnąć, rozdrobnić, a następnie połączyć z mielonym mięsem i tłuszczem, żółtkami, zieloną pietruszką, solą, posiekaną skórką cytrynową i siekaną cebulą. Dokładnie wymieszać. Uformować wałek, jakby kiełbaskę z mięsa. Smażyć ze wszystkich stron na patelni, na niezbyt ostrym ogniu na oliwie, oleju lub smalcu. Dolać rosół i wino. Chwilę gotować, aby sos trochę zgęstniał (odparował).