Persymony w kremie

(4–6 porcji)

4 owoce persymony, 1 szklanka mleka, 3 jaja, 1/2 szklanki soku z pomarańczy, 1 szklanka mąki, 1 łyżka cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru, na koniec łyżeczki cynamonu, szczypta soli i szczypta startej gałki muszkatołowej

Owoce persymony pokroić w plastry i ułożyć na dnie żaroodpornego półmiska. Jaja ubić dokładnie ręcznym mikserem na piankę, dodając
w czasie ubijania sok i mleko, a następnie cukier i mąkę oraz cukier waniliowy, gałkę muszkatołową i cynamon. Otrzymaną w ten sposób masą polać ułożone owoce i zapiekać w piekarniku, w temperaturze nie wyższej niż 175? C, około godziny. Gotową zapiekankę należy wyłożyć na półmisek, tak jak wykłada się babkę, dnem do góry. Persymony w kremie doskonale smakują podawane z lodami lub bitą śmietaną.