Perliczka

(6 porcji)
Perliczka, 10 pasków świeżej słoniny, łyżka masła lub margaryny, sól, płaska łyżeczka do kawy mielonego imbiru.
1. Sprawić perliczkę – pióra delikatnie wyrywać zgodnie z kierunkiem, w jakim rosną – umyć.
2. Nasolić tuszkę z zewnątrz i wewnątrz.
3. Naszpikować piersi perliczki paskami słoniny.
4. Wymieszać miękkie masło z imbirem i dokładnie natrzeć nim perliczkę.
5. Piec w nagrzanym do 190 st C piekarniku, potem, okrytą aluminiową folią na wolnym ogniu, potem znów na takim, aby zrumienić perliczkę, przez cały czas obficie polewając tłuszczem, który się wytopi.
Perliczka wprawdzie nie jest dziko żyjącym ptakiem, ale jej mięso ma smak dziczyzny. W większości dawnych książek kucharskich przepis na nią można znaleŸć pomiędzy przepisami na jarząbki, bekasy czy kwiczoły, dlatego też i my hodowlaną perliczkę potraktowaliśmy jako dzikiego ptaka.