Papryka z San Giminiano

1 kg słodkiej papryki, 1/2 kg dużych winogron, chrzan,
2 szklanki octu winnego, 1 l niegazowanej wody mineralnej, 25 dag miodu, czarny pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca w ziarenkach, 3 listki laurowe, sól

Paprykę umyć i oczyścić z pestek, nie krojąc jej na części. Zagotować wodę, dodając po łyżce ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Gotować trzy minuty. Strąki wyjąć i osączyć. Winogrona umyć i osączyć. Napełnić nimi strąki papryki. Chrzan obrać i zetrzeć na wiórki. Faszerowaną paprykę ułożyć w wyparzonych słoikach, posypując chrzanem. Wodę po gotowaniu papryki zagotować, ponownie dodając ocet i miód. Gorącym płynem zalać strąki i zakręcić słoiki. Pasteryzować 30 minut w temperaturze 90? C.