Palczatka cytrynowa

To jedna z tych nowości, które pojawiły się u nas wraz z modą na dalekowschodnie potrawy. Jest to wyjątkowo wonna przyprawa, o charakterystycznym, cytrynowym aromacie, używana do potraw mięsnych, rybnych i z owoców morza. Uprawiana w klimacie tropikalnym, trafia do naszych sklepów i na stoły o wiele rzadziej niż inne przyprawy z tych okolic, ale można ją kupić w sklepach z orientalną żywnością zarówno świeżą, suszoną, jak i mieloną.
Wiele dań bardzo zyskuje dzięki palczatce cytrynowej, ale są też i takie, zwłaszcza w kuchni wietnamskiej czy tajskiej, w których dodatek tej przyprawy jest jakby znakiem rozpoznawczym całej potrawy. Palczatkę cytrynową, która wygląda podobnie do młodej cebulki i pokryta jest dość twardą skórką, obiera się z tej właśnie skórki i sieka na dość drobne kawałki.