Paella z tofu dla wegetarianów

(4–6 porcji)

25 dag długoziarnistego ryżu, 2 szklanki rosołu warzywnego z kostki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2–3 łyżki oliwy, 1 puszka (45 dag) krojonych konserwowych pomidorów,
1 puszka konserwowej ciecierzycy, opakowanie (25 dag) tofu, 1 szklanka konserwowej zielonej fasoli, 1/2 strąka czerwonej papryki, po 1 łyżeczce suszonej bazylii i tymianku, świeże oregano do przybrania

w szerokiej głębokiej patelni lub specjalnym naczyniu do przygotowywania paelli rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną paprykę. Smażyć 2–3 minuty, dodać pomidory z puszki, bazylię i tymianek. Smażyć dalsze 5 minut. Dodać rosół, osączoną z zalewy ciecierzycę i ryż. Pod przykryciem gotować 20 minut, kilka razy wymieszać, aby ryż gotował się równomiernie, dodać fasolkę i pokrojone w drobną kostkę tofu. Dusić 10 minut, po czym odstawić z ognia, przybrać gałązkami oregano i podawać.