Paella Valenciana z owocami morza
1/2 kurczaka (3/4 kg), 40 dag mieszanki owoców morza, 40 dag ryżu, 25 dag fasolki szparagowej, 20 dag fasoli jaś, 10 dag pomidorów, 50 ml oliwy, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szafran, sól, pieprz, 800 ml wody
Fasolę jaś opłukać, zalać zimną wodą i moczyć 12 godzin. Ugotować w tej samej wodzie. Kurczaka umyć i pokroić na nieduże kawałki. Fasolkę szparagową opłukać, pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić. Na głębokiej patelni (są specjalne paelliery z dwoma uchami) rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z każdej strony. Potem zrobić to samo z owocami morza. Do mięsa i owoców morza dodać fasolkę szparagową i smażyć dalej 2-3 minuty, uzupełniając oliwę. Włożyć ugotowaną fasolę i pokrojone pomidory. Dodać paprykę i wymieszać. Powoli sypać ryż, mieszając drewnianą łyżką. Dodać sól, szafran i pieprz. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i nie mieszać. Gotować nie dłużej niż
20 minut. Odstawić na 5 minut. Podawać na paellerze lub patelni.