Pachnąca pasta pieczarkowa
30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 2 łyżki wody, 1 łyżka sherry, sól, pieprz, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1 szklanka tartego żółtego sera, 1 łyżka sosu sojowego, kilka kropel sosu worcester, 1 łyżka posiekanej pietruszki i odrobina słodkiej mielonej papryki do przybrania
Cebulę posiekać jak najdrobniej i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem chwilę dusić na oleju słonecznikowym. Pieczarki drobno posiekać i dodać do cebuli z czosnkiem. Dusić 3 minuty wraz z wodą i sherry, doprawić do smaku solą i pierzem. Odstawić do ostudzenia. Przełożyć ostudzone pieczarki do malaksera i dodać posiekane orzechy, ser, sos sojowy i worcester, włączyć na chwilę urządzenie, nie doprowadzać jednak do nadmiernego rozdrobnienia. Sprawdzić, czy pasta jest dość słona. Przełożyć do małej salaterki, posypać wierzch siekaną pietruszką i mieloną papryką.