Ozór na szaro (6 porcji)

Ozór wołowy, porcja włoszczyzny bez kapusty, łyżka mąki, łyżka masła, 2 łyżki cukru, 1/2 szklanki wina, łyżka octu winnego lub sok z cytryny do smaku, odrobina cytrynowej skórki, po garstce migdałów i rodzynek.
1. Ugotować w wywarze z włoszczyzny dokładnie oczyszczony ozór.
2. Na patelni rozpuścić cukier i zrumienić go na karmel. Po zbrunatnieniu wlać nieco wody, tak aby karmel się rozpuścił.
3. W małym garnuszku roztopić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki i zrobić białą zasmażkę. Wlać do niej ok. 1/2 szklanki wywaru z ozora i karmel rozpuszczony w wodzie oraz ocet winny lub sok cytrynowy do smaku, dodać opłukane rodzynki, sparzone i obrane migdały pokrojone w paseczki. Zagotować, dodać wino.
4. Pokrojony w ukośne plastry ozór włożyć do sosu i razem zagotować.
Jest to danie wyjątkowo wytworne; czasem warto przyrządzić coś, co smakuje naprawdę jak przy stole naszych dziadków.