Ossobuco

gicz cielęca ok. 1 kg, 15 dag masła, mąka, sól, pieprz
na sos: 5 dag anchois, 3 pomidory, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 marchew, 3 ząbki czosnku, skórka z cytryny i z pomarańczy, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, oliwa, białe wytrawne wino

Gicz pokroić w poprzeczne plastry grubości około 4 centymetrów. Posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć w maśle na złoto. Skórki z cytryny i pomarańczy zalać zimną wodą i zagotować. Czosnek, tymianek, bazylię i zioła prowansalskie smażyć na oliwie 2 minuty. Dodać przecier pomidorowy, pomidory, anchois i resztki skórki cytrynowej. Podsmażać jeszcze 5 minut, stale mieszając. Dodać połowę wywaru z gotowanych skórek cytrusów i dolać wino. Zagotować. Dodać pokrojoną w plastry marchew. Ułożyć gicz w żaroodpornym naczyniu i zalać sosem. Piec pod przykryciem godzinę w 170? C.