Oryginalna zupa pomidorowa

(8 porcji)
Porcja włoszczyzny bez kapusty, ok.30 dag żeberek wieprzowych, puszka koncentratu pomidorowego, szklanka śmietany, łyżka mąki, 2 ząbki czosnku, sól, natka pietruszki, lebiodka (oregano ), łyżka cukru, 8 szklanek wody.
1.Żeberka oraz obraną i opłukaną włoszczyznę gotować w 8 szklankach wody.
2. Gdy mięso przy kościach jest miękkie, wyjąć je z wywaru wraz z warzywami.
3. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, pokrojony i roztarty z solą czosnek, sól, lebiodkę i zagotować.
4. Zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia.
5. Po odstawieniu z ognia wsypać posiekaną natkę pietruszki. Można podawać z ryżem, z makaronem, bardzo smaczna jest zupa z lanymi kluskami.
Zupę „oryginalną” można przyrządzić również w sposób iście ekspresowy, rozpuszczając kostkę rosołową w gorącej przegotowanej wodzie (1/4 szklanki na osobę), dolewając sok pomidorowy (3/4 szklanki na osobę). Jeszcze tylko wystarczy wcisnąć przez praskę czosnek (1/2 dużego ząbka na osobę), zagotować, posolić do smaku i na zakończenie dodać sporą garść siekanej natki pietruszki. To typowa „zupa dla lenia” – a rezultat doskonały.
Inną szybką wersję zupy pomidorowej można przygotować z samego soku pomidorowego z dodatkiem niewielkiej ilości wody lub rosołu z kostki, łyżki masła, śmietany oraz przypraw, takich jak jarzynka, pieprz, sól, oregano. Zupy pomidorowe przyrządzone ekspresowo podajemy również z makaronem lub ryżem.