Okra z mielonym mięsem

(4 porcje)

1/2 kg okry, 25 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 duży mięsisty pomidor, 2 łyżki soku cytrynowego, 1 łyżka oliwy, 4 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, 1 łyżka siekanych liści kolendry

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż zmięknie, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili mięso. Smażyć mieszając, aż mięso się podsmaży. Dodać pokrojonego na drobne cząstki pomidora oraz przecier, doprawić solą i pieprzem. Na mięsie ułożyć okrę i skropić ją sokiem cytrynowym, okryć możliwie szczelną pokrywką i dusić 15 minut. Odkryć i gotować, aż sos nieco odparuje. Podając posypać siekaną kolendrą.