Okoń w cytrusach

1 okoń morski na osobę, oliwa, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 1 grejpfrut, pieprz, sól, cukier, świeża bazylia, mąka

Rybę sprawić, umyć i osączyć z wody. Posolić wewnątrz i z zewnątrz, popieprzyć i obtoczyć w mące. Do brzucha włożyć parę listków bazylii i kilka skrawków skórek z cytryny, pomarańczy, grejpfruta oraz kawałek miąższu cytryny. Na patelni rozgrzać oliwę i z obu stron obsmażyć rybę na rumiano (krótko). Ułożyć w brytfannie, wlać oliwę i połowę wina. Piec kwadrans
i odwrócić na drugi bok. Znowu piec kwadrans. Podczas pieczenia polewać płynem z brytfanny. Resztę skórek z cytrusów i pokrojone owoce gotować 15 minut z dodatkiem oliwy, wina, soli, cukru i pieprzu (po szczypcie). Wycisnąć przez sito do sosjerki. Przed jedzeniem polać rybę sosem. Podawać z ryżem.