Obwarzanki – bajgle

2-–3 dag drożdży
3 1/2 szklanki mąki
1 łyżka soli
1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy lub oleju
1 jajko
3 łyżki ciepłej wody
do gotowania: 2 łyżki cukru
do pieczenia: 2 łyżki maku

Drożdże rozrobić z ciepłą wodą. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać sól i cukier. Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody. Olej lub oliwę wymieszać z pozostałą wodą, dodać rozbite jajko i lekko ubić.
Do mąki wlać rosnące drożdże oraz mieszankę wody, oleju i jajka. Wyrabiać łyżką, aż wszystkie składniki utworzą jednorodne ciasto. Kilka minut wygniatać je na stolnicy, podsypując mąką. Pozostawić przykryte czystą ściereczką, aż podrośnie, podwajając objętość. Podzielić ciasto na 16 części (najpierw na dwie, potem każdą na kolejne dwie itd.). Z każdej cząstki uformować wałek i skleić jego końce. Zagotować wodę z 2 łyżkami cukru. Wrzucać na wrzątek i gotować po 2–-4 bajgle 10 minut pod pokrywką. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć na ściereczce, po czym ułożyć na wyłożonej papierem do wypieków blaszce i posypać obficie makiem.
Upiec w piekarniku w temperaturze 190°C. Wyjmować, kiedy będą rumiane.