Obsmażane kluski (kuchnia wiedeńska)

(6–8 porcji)

8 małych maślanych bułeczek
2 szklanki mleka
3 jaja
3 łyżki cukru
1 łyżeczka posiekanej skórki cytrynowej
4 łyżki tartej bułki
2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy

Z maślanych czerstwych bułeczek skroić ciemną skórkę. Wymieszać
mleko z dwoma jajami, cukrem i posiekaną skórką cytrynową. Ułożone w głębszym naczyniu bułeczki zalać płynem. Po kilku godzinach, kiedy płyn wsiąknie w bułeczki, wyjmować je ostrożnie, maczać w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce i smażyć na sklarowanym maśle lub na oliwie na złocisto z obu stron.
Do potrawy tej można podać dowolny sos owocowy: wystarczy zmiksować miękkie owoce, takie jak truskawki, poziomki, maliny czy jeżyny lub porzeczki, i podać w sosjerce.