Naleśniki pana Gundela

12 naleśników, 20 dag włoskich orzechów, 10 dag migdałów, 20 dag cukru, 250 ml tłustej śmietanki, 250 ml mleka, 3 dag rodzynek, 1/2 laski wanilii, 3 łyżki masła, 1 tabliczka czekolady, 5 dag kakao, szczypta cynamonu, 2 łyżki mąki, 3 żółtka, smażona skórka pomarańczowa, 150 ml rumu

Orzechy posiekać. Rodzynki i skórkę pomarańczową zalać połową rumu. Zagotować połowę śmietanki, wsypać cynamon, orzechy, połowę cukru, uprzednio osączone rodzynki i skórkę pomarańczową. Gotować silnie mieszając, aż zgęstnieje. Po wystygnięciu wlać rum pozostały z namoczenia rodzynek. Z reszty cukru i żółtek zrobić kogel-mogel. Resztę śmietanki ubić. Zagotować 3/4 mleka z wanilią. Rozpuścić czekoladę w tzw. kąpieli wodnej, dosypać kakao i mąkę rozrobioną resztką zimnego mleka. Wlewać powoli do gorącego mleka. Grzać, aż sos zgęstnieje, starając się, by nie zawrzał. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Dodać kogel-mogel
i resztę rumu. Gdy ostygnie, delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Smarować naleśniki masą orzechową i zwijać w kopertę. Smażyć na maśle i polać sosem czekoladowym. Przed podaniem skropić kilkoma kroplami spirytusu i podpalić.