Najprostszy staroświecki gulasz

(4 porcje)
1/2 kg mięsa wołowego bez kości (krzyżowa), 2 duże cebule, 5 dag słoniny, 8 sporych ziemniaków, papryka słodka i ostra, pieprz, sól, kostka rosołowa.

1. Słoninę pokroić na drobne skwarki i stopić nie rumieniąc, wrzucić cebulę i chwilę razem smażyć nie dopuszczając do zrumienienia cebuli.
2. Mięso pokroić w drobną kostkę (2 – 3 cm).
3. Wrzucić mięso do cebuli ze słoniną i chwilę, mieszając, poddusić. Wsypać słodką paprykę, aby mięso stało się równomiernie czerwonawe, dodać także według gustu ostrej papryki i odrobinę mielonego pieprzu.
4. Wlać 1/2 szklanki wody z rozpuszczoną kostką rosołową. Zakryć szczelnie garnek i gotować, aż mięso zmięknie.
5. Obrane, opłukane ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do gulaszu i wlać szklankę wody. W trakcie gotowania z ziemniakami należy spróbować, czy potrawa jest dość słona. Jeśli nie – dosolić.
6. Kiedy ziemniaki są miękkie, gulasz jest gotowy. Należy tę potrawę podawać w tym samym naczyniu, w którym się gotowała.