Najlepszy sos winegret
10 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny, 1/2 łyżki dobrej musztardy, 1/2 łyżeczki soli (może być trochę mniej), spora szczypta mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru (dla amatorów nieco więcej), 1 przekrojony na ćwiartki ząbek czosnku, maleńka szczypta suszonych ziół prowansalskich lub 1/2 łyżeczki mieszanki posiekanych świeżych ziół, takich jak oregano, bazylia, estragon czy melisa
Wszystkie składniki umieścić w zakręcanym słoiku typu twist. Przez chwilę potrząsać, miksując zawartość. Spróbować: sos powinien mieć wyranie kwaśno-słono-słodki smak i pachnieć czosnkiem oraz ziołami. Jeżeli wyczuwa się brak jakiegoś składnika, należy go odrobinę dodać, po czym znów potrząsnąć słoikiem i spróbować. Do winegretu można dodać także kawałek skórki cytrynowej, ostrą paprykę, drobno posiekaną zieloną pietruszkę, a zamiast cukru 1/2 łyżeczki miodu. Sosem winegret doprawia się zarówno zielone sałaty, jak i surówki z marchwi czy szpinaku. Sos ten jest doskonałym dodatkiem do podawanych na przekąskę surowych warzyw: macza się je w winegrecie podanym jako dip.