Nadziewany mostek cielęcy
1 1/2 kg mostku cielęcego
20 dag mielonego mięsa cielęcego
3 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka małych rodzynek
2 łyżki soku cytrynowego
Mostek przygotować do nadziewania: za pomocą ostrego noża ostrożnie oddzielić płat mięsa nad żebrami, tworząc jakby sakiewkę. Posolić.
Przygotować farsz: mięso wymieszać z jajami, dodać tartą bułkę, skórkę cytrynową, cukier, sól, gałkę muszkatołową, rodzynki i sok cytrynowy. Dobrze wyrobić masę i nadziać nią mostek cielęcy. Zaszyć otwór bawełnianą nicią.
Piec w piekarniku, w brytfannie, pod przykryciem. Kiedy pieczeń jest miękka, wyjąć nić. Można wówczas także ostrożnie wyjąć kości żebrowe. Jeśli się ich nie wyjmie, krojąc należy pamiętać, aby przekrawać mięso obok żeberek.
Nadziewany mostek cielęcy jest doskonały zarówno na gorąco, jak i na zimno z pikantnym sosem.