Mus z wątróbek gęsich

45 dag wątróbek, 3/4 szklanki masła, 1 mała cebula,
1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 3 łyżki koniaku, sól, świeżo zmielony pieprz

Wątróbki oczyścić. Na patelni stopić 2 łyżki masła. Podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Wrzucić wątróbki, tymianek, posolić i posypać pieprzem do smaku. Smażyć do 5 minut. Wątróbki powinny być brązowe z wierzchu, lecz różowe w środku. Dolać koniak i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć wątróbki do malaksera, wlać sok od smażenia i utrzeć na gładką masę. W czasie ucierania dodać resztę masła. Utartą masę można przetrzeć przez gęste sitko. Włożyć do formy wyłożonej folią. Wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała. Ostudzoną wyjąć i pokroić w plastry.